Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet 450 g pompoenblokjes + scheutje water voor ongeveer 5 à 10 minuten in de microgolf. Giet af en stamp of mix. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Doe 100 ml olie (of vloeibare vetstof), 2 eetlepels honing, 2 eieren, en pompoenpuree in een grote kom en klop tot een glad mengsel. Meng de droge ingrediënten: 2 eetlepels zusto, 200 g bloem (helft volkoren, helft wit), 1/2 kflp bicarbonaat, 1/2 kflp bakpoeder, snuif kaneel, nootmuskaat en zout. Voeg de droge beetje bij beetje bij de natte ingrediënten en meng goed. Giet het beslag in de bakvorm. Bak tot het goudbuin en gerezen is, ongeveer 45 minuten. Laat afkoelen vooraleer in plakjes te snijden.

Indien je de honing en zusto weglaat heb je een minder zoet pompoenbrood. Lekker met zachte margarine of sneetje kaas.

Ook de zoete variant kan je bv. als ontbijt of tussendoortje eten. Ideaal om in porties in te vriezen.